2023. január 24., kedd

Burgonyás fánk


Burgonya fánk
               4 db közepes  burgonya
35dkg liszt
1 db tojás+1 sárgája
1 ek tejföl.
2 dkg friss élesztő+fél deci tej+1 kk cukor-nálam élesztő helyett saját készítésű  kovász.
 Csipet só
1 kk kacsa zsír
Olaj a sütéshez.
A burgonyát héjastól megfőzzük, sós vízben, hámozás után krumplinyomón átpasszírozzuk.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral elő futtatjuk.
A liszthez hozzá adjuk az áttört burgonyát, a tojást az élesztőt, a zsírt, a tejfölt, a sót.
 Összegyúrjuk.
Ha lágy lisztet, ha kemény még tejet teszünk hozzá.
Ez mindig a burgonya keményítő tartalmától függ.
Fél órát kelesztjük.
Másfél ujjnyira kinyújtjuk, szaggatjuk, és újból kelesztjük 20 percet.
Forró olajban, előbb fedő alatt, majd megfordítva a nélkül szép aranysárgára sül.
 Gyönyörű szalagos fánkunk lesz.
Lekvárral fogyasztjuk.





Nincsenek megjegyzések: