2023. augusztus 12., szombat

Tarhonya készítés, a késes aprítóval.


Sokszor készítek házi gyúrt tésztát. Tarhonyát is.
 Eddig reszeltem a káposzta reszelőn.
Egy ismerős oldalán láttam, hogy másképp is lehet.
Mégpedig a késes aprító géppel.
Kipróbáltam, és működik.
A jó keményre gyúrt tészta a késes aprítóba kerül. 

Pár fordulat és már kész is. 
Lehet úgy is, hogy az aprítóba kerül a tojás a rétes liszt és addig adagoljuk a rétes lisztet, amig megfelelő állagú, nagyságú nem lesz.
 Többször megállítom a kuttert, és ellenőrzöm, kell-e még bele liszt. 
Nálam víz nem kerül bele.
 2 egész tojás és 2 sárgája, és amennyi rétes lisztet felvesz.
Azt tudtátok, hogy nagyanyáink "GOMBÓDÁNAK"hívták?
Az aszaló gépbe szárítottam meg, későbbi felhasználásra. 
Az aszalógép tálcáira szúnyoghálóból, kerek lap kerül, igy nem hullik át a tészta, lehet egyszerre több félét is szárítani.

Mindenkinek ajánlom, működik!
Ha tovább működtetem a késes darabolót, apróbb, reszelt tésztaszerű lesz az eredmény.
Át lehet engedni a tészta szűrőn, a kisebbek át hullanak, és marad benne a nagyobb, ami a tarhonya.
Az áthullott kisebb, az a reszelt tészta minőséget közelíti meg.

9 megjegyzés:

Ani írta...

Ez a botmixer lenne?

Olgis írta...

Nem, ez a tartályos gyors daraboló, aprító. Hagymát, húst, káposztát , zsemlemorzsát ezzel aprítok, készítek. Mindjárt rakok fel képet róla.

Névtelen írta...

Kutter .

Unknown írta...

Jó ez a gombóda . Főleg tejjel . vagy akár marha pörkölttel .

erika írta...

Szia, azért hívták gombódának, mert volt egy ilyen nevű étel, ami csak tarhonya és krumpli felhasználásával készült. Hasonló a paprikás krumplihoz, csak ebben az ételben a burgonyát kisebb kockára vágjuk.

Szera írta...

Pásztortarhonya...

Olgis írta...

Akkor pásztortarhonya, ha burgonyát is főznek bele, és sült szalonnával eszik.Én így tudom.

Unknown írta...

A reszelt tészta gombóta (az alföldön) a friss tésztát az apróra vágott krumplival kevés sóval, borssal ízesített vízben sűrűre kell főzni. Forrón zsíron pirított apróra vágott hagymát, apróra vágott szalonna kockákat megpirítani és kanállak belenyomogatva díszíteni a tésztaételt.
A pásztortarhonya is alföldi étel..ebbe megpirítani az apróra vágott hagymát, szalonnát, pár percre rádobni a füstölt kolbászkarikákat, kevés pirospaprikát szórni bele.Beletenni a száraz tarhonyát, felönteni annyi vízzel, hogy ha elkészül sűrű egytálételt kapjunk. Sóval, borssal, esetleg lecsóval lehet ízesíteni ízlés szerint.

Szilágyiné Kiss Ani írta...

Nagyon tetszik a tarhonya, aprító géppel készítve. Van ilyen késes gépem.Ki is próbálnám, de nem tudom a keményre gyúrott tésztát kell- e aprítás előtt
szikkasztani (szárítani?) vagy mehet egyből az aprítóba. Kösuönöm.