2013. március 18., hétfő

Sárga túró.



Felénk húsvétkor sárga túró is készül.

Nagyobb családok, akár 30-40 tojásból is készítik. 
Még szokás  kosarat készíteni húsvéti finomságokból, sonka, sárga túró, hímes tojás .

Szép hímzett terítővel takarják le, a kosarat.
Ezt viszik a templomba és a pap megszenteli.
A reggeli már ennek a kosárnak a tartalma.
Ez a katolikus szokás nagyon régóta meg van.
Református létemre megtanultam elkészíteni , mert nálunk Édesanyám nem készítette.
A mi falunkban a két vallásnak nem volt valami jó kapcsolata. 
Ma már az ökumenikus hét kiküszöbölte ezt a fajta ellenségeskedést. 
 A szomszédaink közt volt katolikus és náluk ettem. 
Megtanultam elkészíteni is.
10 db tojás
8 ek kristály cukor ha édesen szeretjük
  4 ek cukor, ha sonkához készül.
1 l tej.
csipet só
2cs vanília  cukor. nálam mandula esenc
2 rúd fahéj
mazsola vagy áfonya
A tojásokat a cukorral habosra keverem.nemszeretem ha főzés után a fehérje látszik benne, ezért keverem egyneműre.

Hozzá adom a meleg tejhez, és addig  főzöm, keverem, amíg össze nem kapja, túrószerű nem lesz.

Vigyázni kell, mert hamar kifut!
A felszeletelt mazsola  a végén kerül bele, nálam legalábbis.
Aranymazsolát, vagy áfonyát használok.

Ilyenkor már elő van készítve egy gömbölyű tésztaszűrő , konyharuhával kibélelve egy tál tetején.
Ebben fog lecsepegni a tejsavó.





A konyharuhát szorosan összekötöm és kiakasztom 
csepegni.
Összeáll egy gömbbé, és szeletelhető. 
Nálam a vanília kimarad(allergiás vagyok rá)
Arany mazsola darabok viszont kerülnek bele, amit darabolok, mert nagy mag nélküli szemek.
Beáztatom  gyümölcsteába, hogy megduzzadjon.
Így jobban beilleszkedik a túróba és nem von el tőle annyi nedvességet, nem fordul ki ,szeleteléskor.
Áfonyával, vagy zöld dió darabokkal is készülhet.




Nagyon finom édesség.
Ha kevesebb cukrot rakunk bele (3 ek), a főtt sonka mellé is adhatjuk.





Nincsenek megjegyzések: